Kaip rasti laimę

2015-11-23

LAIMĖ

Jei kada nors,laimę vaikydamiesi, ją rasite, tai, panašiai kaip senė,
ieškanti savo akinių, pastebėsite, kad ji visą laiką buvo jums ant nosies.

/H.V.ŠO/

Kas tai yra laimė – džiaugsmas, sėkmė, gerovė ar kažkokia nenusakoma jėga, kuriai mes neturime jokios įtakos ir galios? Sėkme mes vadiname situacijas, kai mums pasiseka nusipirkti butą, pigiau, nei rinkos kaina, kai mums pavyksta kažką gauti nepriklausomai nuo mūsų dedamų pastangų. Mūsų gerbūvis pasikeitė radikaliai vien tik mūsų gyvenimo metu: atsirado telefonai, spalvoti plokšti televizoriai, kurie rodo ne vieną, o 100 ir daugiau skirtingų laidų, galime parduotuvėje nusipirkti kokio norime maisto, galime kasdien maudytis po karštu dušu ir nereikia bėgti laukan, kai užsinorime pypy. Ar mes jaučiamės labiau laimingi nei mūsų protėviai? Tikriausiai ne. Bandome pripildyti savo gyvenimą trumpalaikių džiaugsmu, leidžiame savo pinigus, laiką momentiniams malonumams, kurie išsisklaido ir vėl liekame su tuo pačiu klausimu – o kur gi ji – laimė?

Ilgai ieškotas atsakymas nustebino ir mane pačią. Pirma užuomina nuskambėjo klausantis paskaitos apie žydus, jų požiūrį į verslą, į gyvenimą. Tuomet lektorius užsiminė, kad Toroje (Senajame testamente) yra užšifruota žinutė, kad laimę reikia nusipirkti, t.y. norint patirti laimę, reikia už tai sumokėti savo pastangomis. Bet iki galo taip ir nesupratau – kur gi reikia įdėti tas pastangas, kad pajaustum laimę? Vėliau į rankas pateko amerikiečio psichologo bestseleris „Flow the psychology of optimal experience“. Ir jame autorius aiškiai dėsto mintis: žmogus gali išgyventi laimę asmenybės augimo procese. Gal net sakyčiau sąmoningo augimo procese. Pasirodo, mes galime patirti laimę, kai išsikeliam sau tikslus, siekiam jų ir žinoma, pasiekiam. Kaip paprasta! Va kur tos pastangos, kuriomis turi mokėti už laimę. Belieka tik išsikelti sau tikslus.

Ką gi, taip ir padariau: išskyriau savo gyvenime man svarbias kelias sritis (tik kelias, kad realiai dar galėčiau nepamesti jų iš akiračio) : sveikata, santykiai su žmonėmis (šeima, artimieji, draugai), darbas ir asmeninis tobulėjimas (įvairių savybių lavinimas, savo būties paieškos). Įvertinau kiekvieną 10 balų sistemoje ir pažiūrėjau, ką norėčiau patobulinti. Ir žinot – man sekasi. Maži nepastebimi tikslingi žingsneliai tikrai duoda pikius rezultatus, kaip toje patarlėje: „ lašas po lašo ir akmenį pratašo “. Ir mane tai inspiruoja, įkvepia, nes žinau, kad nuolatinėmis pastangomis kiekvieną dieną galiu pasiekti neįprastai didelių (iš pirmo žvilgsnio) sau keltų tikslų. Ir nors tas procesas kainuoja nemažai vidinių transformacijų – rezultatas to vertas, nes jis mano dovanoja Laimę. Šiandien aš žinau, kad stresas, kurį patiriu vykstant vidinėms transformacijoms – tai tik trumpas etapas Laimės link, kad tai tik ženklas, jog aš pakeliui į naują save, į naują Laimę.

Dabar kas rytą nubudus drąsiai galiu savęs klausti – ar aš laiminga. Ir jei tik pradedu tuo abejoti , suprantu, kad laikas kelti sau naujus tikslus: numesti kelis kilogramus ar pakelti savo profesinę kvalifikaciją, ar bet ką, kas svarbu man mano gyvenimo kelyje. Bet svarbiausiai – aš žinau, kaip galiu „nusipirkti“ laimę.

Ir artėjant metų pabaigai, kai peržvelgiami visi rezultatai darbuose – ateina metas peržvelgti ir asmeninių siekių rezultatus, vėl užsibrėžti naujus žingsnius svajonių realizavimo link. Ta proga noriu palinkėti visiems veržlumo, siekiant savų svajų ir užsibrėžtų tikslų.